Brownie

Brownie – przepis na pyszne ciasto czekoladowe

Brownie to pyszne, intensywnie czekoladowe ciasto, które podbiło cały świat. Wbrew pozorom, wcale nie trzeba go sobie odmawiać, kiedy zależy nam na dobrej sylwetce – podstawa to odpowiedni przepis. Jak je zrobić, aby smakowało świetnie, a przy tym nie było istną bombą kaloryczną? Przetestuj nasz przepis na brownie!

Jak zrobić dobre brownie?

Brownie to słodki, amerykański wypiek, któremu trudno się oprzeć. Zwłaszcza, kiedy jest się prawdziwym miłośnikiem czekolady! Trudno bowiem o bardziej intensywne w smaku ciasto, kiedy właśnie o czekoladę chodzi – to właśnie ona gra pierwsze skrzypce w pysznym, rozpływającym się w ustach cieście.

Choć oczywiście brownie nie należy to najbardziej dietetycznych ciast, jakie możemy wykręcić w kuchni, nie warto go sobie odmawiać. Brzuch robi się w kuchni, jednak zdrowa głowa (oraz ujemny bilans kaloryczny!) to podstawa skutecznej redukcji tkanki tłuszczowej, która pozwala wytrwać nam przez dłuższy czas tzw. diecie.

Porcja ciasta świetnie zaspokaja ochotę na „coś słodkiego”, a z pomocą odpowiedniego przepisu wcale nie musi być bezwartościową bombą kaloryczną! Jak zrobić brownie? Poniżej nasz przepis na ciasto – zdrowe, bezglutenowe i pyszne. Robi się je łatwo i szybko!

Brownie przepis

Składniki na ciasto brownie:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 90% (10 dag)
  • 100g kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  •  1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • Ksylitol do osłodzenia

Wykonanie

Przygotowanie ciasta brownie:
1. Jajka wbij do miseczki, dodaj ksylitol lub stewie. Całość wymieszaj i ubij.
2. Połamaną czekoladę włóż do rondla. Dodaj masło. Rozpuść na małym ogniu.
3. Masę jajeczną i mąkę energicznie wymieszaj, dodaj roztopioną czekoladę, kakao i mleko.
4. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Przełóż do formy wyłożonej pergaminem (25 cm na 25 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut, jeśli chcesz uzyskać mokre ciasto czekoladowe brownie z mocno wilgotnym środkiem lub 35 minut, jeśli lubisz bardziej suche wypieki.

Wskazówki

  • Sekretem są składniki – ważna jest nie tylko ich dobra jakość, ale także odpowiednia temperatura. Zanim zabierzesz się do pracy, wyjmij uprzednio wszystkie niezbędne składniki z lodówki – tak, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Kakao to ważny składnik ciasta. To właśnie ono nadaje mu mocno czekoladowy smak, a przy tym jest nieocenione dla organizmu z racji wysokiej zawartości magnezu – w 100 g ma go aż 420 mg! Więcej informacji na temat tzw. pierwiastka życia, znajdziesz we wpisie: Magnez i jego właściwości.
  • Lubisz ciasta z bakaliami? Podkręć swoje brownie ulubionymi dodatkami! My przetestowaliśmy je w połączeniu z siekanymi migdałami i orzechami pekan – wychodzi pyszne!
  • Chcesz zwiększyć ilość białka w cieście? Zastąp część mąki ryżowej czekoladową odżywką. Jeśli natomiast lubisz eksperymentować w kuchni, przetestuj koniecznie brownie z fasoli lub ciecierzycy – zapewniamy, że wypieki na bazie strączków są niemniej pyszne od ich klasycznych odpowiedników!
  • Ciasto brownie nadaje się do mrożenia – możesz więc bez obaw zrobić go za jednym zamachem nieco więcej. To świetna opcja w sytuacji, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego – zdrowego i z dobrym makro! Trudno było Ci się oprzeć brownie i z blachy zniknęło nieco więcej kawałków niż było w planach? Zapraszamy do Gym For You: na fitness, siłownię i inne zajęcia – z chęcią pomożemy Ci spalić kaloryczną nadwyżkę!

Smacznego i do zobaczenia!